![]() |
0 | - | 0 | ![]() |
هنگامي كه مجلسيان و دولتمردان ارتباطات و فناوري اطلاعات در دولت نهم بر سر حذف كدهاي مخابراتي بين شهري توافق و طرح يكسانسازي كدهاي استاني را تصويب كردند تا در كمتر از يكسال پيششمارههاي شهرستانها برداشته شود، اين گمان نميرفت پس از چهار سال وقفه در اجراي اين طرح، باز هم مسوولان وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات در دولت دهم اعلام كنند مادامي كه اعتبار حذف كد بين شهري از سوي دولت تامين نشود همكدي استانها، اجرا نخواهد شد. طرح يكسانسازي كدهاي استاني نخستينبار در بند «م» تبصره 9 بودجه سال 86 به تصويب رسيد و براساس آن وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات موظف شد تا پايان آن سال پيششمارههاي شهرستانهاي هر استان را حذف كند، اما از آنجايي كه اين طرح كاهش درآمد مخابرات را به همراه داشت تا به امروز مسوولان وزارت ارتباطات و مديران مخابراتي حاضر به اجراي طرح همكدي و حذف پيش شمارهها مخابراتي نشدند. با اين حال در اين سالها هرچند وقت يكبار موضوع حذف كدهاي بين شهري مطرح شده و دوباره به فراموشي سپرده ميشود و در آخر نيز مسوولان امر به اين نتيجه ميرسند تا دولت هزينهها را تامين نكند از حذف كدهاي مخابراتي خبري نيست!
نامهنگاريها بر سر تامين اعتبار
روز گذشته وزير ارتباطات با تاكيد براينكه منتظر تامين اعتبار از سوي دولت هستيم، گفته است توقف اجراي طرح يكسانسازي كدهاي مخابراتي در استان تهران به خاطر عدم تامين اعتبار از سوي دولت بوده در حالي كه شرايط فني براي اجراي اين طرح آماده است. رضا تقيپور اجراي اين طرح را منوط به تامين اعتبار حذف پيششماره و جبران كاهش درآمد مخابرات دانسته و عنوان كرده كه روال بر اين است كه وقتي يك ماموريتي به دستگاهي داده ميشود، آن دستگاه بايد براي دريافت اعتباراتش پيگيري كند. او از مكاتبههاي مختلفي به معاونت برنامهريزي و نظارت راهبردي رييسجمهوري براي تامين اعتبار طرح همكدي خبر داده و گفته براي دومين بار از دولت درخواست كرديم تا تامين اعتبار لازم را انجام دهند و ما نيز منتظر ابلاغ دولت هستيم كه انشاءالله انجام شود.
جبران زيان مخابرات
چهار سال قبل وقتي طرح يكسانسازي كدهاي استاني در مجلس مصوب شد، مديران مخابراتي وقت براي جبران اين كاهش درآمد پيشنهاد افزايش تعرفه مكالمات را به شوراي اقتصاد ارسال كردند كه در همان مقطع اين پيشنهاد با مخالفت مسوولان وقت اين شورا مواجه شد و در نتيجه مديران مخابرات با توجه به عدم تامين اعتبار مربوطه از محل افزايش تعرفهها، اجراي اين طرح را به تعويق انداختند. مديران مخابراتي بارها اعلام كردند كه مخابرات با همكد شدن شهرستانهاي استانها ضرر ميكند و اين موضوع به كرات از سوي مخابرات مطرح شده كه در صورت اجرايي شدن اين طرح چه كسي پاسخگو بوده و زيان مخابرات را چه كسي جبران ميكند؟ مديرعامل شركت مخابرات دراين باره به «اعتماد» ميگويد: ما همچنان بر سر خواستهمان هستيم.تا دولت هزينههاي اجراي طرح همكدي را جبران نكند مخابرات نميتواند اين طرح را اجرا كند. به گفته صابر فيضي، مخابرات به دنبال تعديل تعرفهها و عادلانه شدن نرخهاي مخابراتي است بنابراين اگر تعرفه شهري و بين شهري يكسان شود بايد با افزايش تعرفه داخل شهري موافقت شود تا با حذف كد بين شهري در داخل استان كاهش درآمد ما جبران شود. وي تاكيد ميكند: به جهت آنكه اجراي آن، كاهش درآمد مخابرات و سهامدارانش را به همراه خواهد داشت همانطور كه اعلام كردهايم بايد براي جبران اين كاهش درآمد دولت چارهانديشي كند.
مديرعامل شركت مخابرات همچنين پيش از اين گفته بود؛ براي اجراي اين طرح در ماده 90 قانون اصل 44 آمده است كه اگر به هر دليلي بخش خصوصي با كاهش درآمد مواجه شود، بايد اين كاهش جبران شود. فيضي حتي تاكيد كرده بود كه اگر مجلس ميخواهد در اين زمينه وارد شود، ميتواند با توجه به اختياراتي كه دارد در اين بخش با عادلانه كردن نرخ تعرفهها اين تبعيض چند ساله را اصلاح كند و تعرفه شهري و بين شهري را يكسان كند.
هم به نفع مشترك ،هم مخابرات
تاكيد مديران مخابراتي بر سر جبران درآمد مخابرات در حالي است كه بارها از سوي مسوولان امر اعلام شده است اين كار عدالت اجتماعي را براي مشتركان تلفن ثابت فراهم ميآورد و هزينه مكالمه شهرستانيها را كاهش ميدهد. بطوريكه احمد معتمدي، وزير اسبق ارتباطات و فناوري اطلاعات در گفتوگو با «اعتماد» ميگويد: اگر يادتان باشد در يك مقطعي كد روستا را برداشتيم كه اين قدم اول در يكسانسازي كدهاي مخابراتي بود. وقتي كدهاي روستايي حذف شد درآمد مخابرات تغييري نكرد. به عقيده وي در حال حاضر چون اختلاف قيمت چشم گير بود به همين جهت وقتي كدها را برداشتيم بسياري از معضلات مان حل شد و اتفاقا درآمدمان هم پايين نيامد.
وي با تاكيد براينكه اجراي طرح همكدي هم به نفع مخابرات و هم مشتركان است، تاكيد ميكند: قيمت نرخ مكالمات شهري بسيار ارزان و در واقع ميتوان گفت مجاني است. معتمدي ميگويد: در حال حاضر بسياري از مشتركان تلفن ثابت ساعتها با تلفن ثابت با يكديگر حرف ميزنند چون ميدانند هزينه چنداني پرداخت نخواهند كرد. اين مشتركان هرگز با تلفن همراه اين كار را نميكنند براي اينكه هزينه تلفن همراه گرانتر است. وزير اسبق ارتباطات به مديران مخابراتي هم توصيه ميكند: اگر چند درصد نرخ مكالمات شهري افزايش يابد، آنوقت ميتوان تعرفههاي استان را يك نرخي كرد. معتمدي يادآوري ميكند كه در آن مقطع براي حذف كدها به يك عدد مناسبي رسيده بوديم كه معنايش اين بود كه متوسط تعرفهها ميتواند ثابت بماند.
وي تاكيد ميكند: اينكه دولت بخواهد اعتبار اختصاص دهد و بگويند دولت مابهالتفاوت آن را بدهد، به نظرم اصلا نيازي به اين كار نيست چرا بايد اين كار را انجام دهد ؟ او ادامه ميدهد: اجراي طرح هم كدي هم به نفع مخابرات است و هم مشتركان مخابراتي، چراكه وقتي همكدي انجام شود و متوسط تعرفه در نظر گرفته شود حتي به علت حذف كد بين شهري، تماسها نيز افزايش خواهد يافت و در نتيجه درآمد مخابرات جبران ميشود.
حذف كدها با گراني 15درصدي
معتمدي ميگويد: اين تجربه را از قبل داريم كه با حذف كدهاي روستايي درآمدمان پايين نيامد چراكه تعداد مكالمات مشتركان بالا رفت و پيش از آن به علت تفاوت قيمت مشتركان كمتر تماس برقرار ميكردند. وي ادامه داد: اين در حالي بود كه كل جمعيت روستاييمان جمعا زير 10 درصد بود ولي اكنون اگر كد شهرها را بخواهيم حذف كنيم ممكن است شركت مخابرات ايران متضرر بشود. توصيه من اين است كه همان موقع هم پيشنهاد دادم به دولت شما اجازه بدهيد تا 15 درصد تعرفه بين شهري افزايش يابد. حتي در آن مقطع گفتيم اگر اجازه داده شود تا قيمت اينترنت تا 30 درصد افزايش يابد، آن وقت ميتوانستيم سرويس اينترنت دايال آپ را رايگان بدهيم. وي تاكيد ميكند افزايش اين مقدار تعرفه مقرون به صرفه است و اتفاقا عادلانه هم بوده و زياد اثرگذار نيست. معتمدي افزود: با همكدي حتي ميتوان اپراتورهاي تلفن ثابت را فعال كرد در حالي كه اكنون تلفن ثابت سودآور نيست. اگر اين را بدهيد ممكن است اپراتورهاي ديگر هم بيايند و از آن حالت انحصاري خارج شود.
جبران هزينه ها با ارايه اسناد معتبر
سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي نيز پيش از اين اعلام كرده بود هزينههاي ناشي از حذف كدهاي بين شهري استان تهران را جبران ميكند. لطفالله سبوحي، معاون بررسيهاي فني و صدور پروانه سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي با بيان اينكه براساس درخواست مكرر مشتركان حومه شهر تهران و پيگيري نمايندگان مجلس و تصويب هيات وزيران، كدهاي بينشهري شبكه تلفن ثابت در سطح استان تهران حذف ميشود گفته بود: با توجه به اينكه شركت مخابرات ايران جبران كاهش درآمد ناشي از حذف اين كدها را درخواست كرده، رگولاتوري پرداخت اين مبالغ را به شركت مخابرات ايران متعهد شده است، بر اين اساس شركت مخابرات ايران ميتواند پس از حذف كدها و با ارايه اسناد معتبر هزينههاي ناشي از اجراي اين طرح را از رگولاتوري دريافت كند.
هم كدي و برقراري عدالت اجتماعي
موضوع هم كدكردن استان ها درحالي هرازگاهي درمحافل خبري مطرح ميشودكه مسوولان شركت مخابرات در اين باره عنوان ميكنند با هم كد شدن شهرستانهاي هر استان و حذف كدهاي بين شهري، مخابرات با كاهش درآمد روبرو ميشود و طبيعي است كه بايد اين كاهش به نوعي جبران شود؛ اما اين موضوع به گفته وزير ارتباطات قطعي است و اكنون در حال بررسي است تا مشخص شود دولت از چه راههايي اين ضرر را براي اپراتورها جبران ميكند. موضوع همكد كردن شهرستانهاي استان تهران با تهران توسط يكي از نمايندگان مجلس مطرح شده و از وزارت ارتباطات خواسته شده بود تا زمينه اين هم كدي را فراهم كند و عنوان شده بود با وجودي كه اين وزارتخانه زيرساختهاي فني و مخابراتي هم كد شدن شهرستانهاي استان تهران با شهر تهران را فراهم كرده است ولي شهرستانها و حتي بخشهاي شهرستانهاي استان تهران همچنان كدهاي متفاوتي دارند. همچنين پيش از اين عنوان شده بود كه اين وضعيت، تماسگيري را دچار مشكل كرده و شهروندان استان براي مكالمه با كدهاي مستقل مجبور به پرداخت هزينه مستقل هستند. به گفته مديرعامل مخابرات استان تهران بر اساس تقاضاهايي كه مردم داشتند و از طريق نمايندگان شهرستانهاي خود به مسوولان دولتي انتقال داده شد، مبني بر حل مشكل تعرفه تلفن ثابت در استانها، اين موضوع در وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات مورد بررسي قرار گرفت و به دنبال آن در شركت مخابرات ايران مطرح شد. محمد روحاللهي گفته بود؛ پس از طرح موضوع امكان سنجي شد تا با يكسان شدن كدهاي شهرستانهاي يك استان به نوعي عدالت اجتماعي در بين تمام كاربران تلفن ثابت برقرار شود. در اين بخش ما از قبل آمادگي لازم و زيرساختهاي مطمئني در سطح استان داريم كه بر اساس فراهم شدن اين زيرساختها از سالهاي گذشته هماكنون ميتوانيم تغييراتي از اين دست را براحتي در شبكه استان پيگيري كنيم.
منبع:ICTNA
