![]() |
0 | - | 0 | ![]() |
ارتباطات میان استفاده از تلفن همراه و سرطانهاي مغز بازهم اثبات نشد
محققان ميگويند: بزرگترين مطالعه تا به امروز در زمينه ارتباط ميان استفاده از تلفن همراه و برخي از سرطانهاي مغز، نشان ميدهد كه چنين ارتباطي قطعي نيست.
به گزارش ايرنا از بيبيسي سازمان بهداشت جهاني كه اين مطالعه را انجام داده اعلام كرد يافته هايش حاكيست كه ممكن است خطراتي احتمالي در اثر استفاده زياد از تلفن همراه وجود داشته باشد.
اما بر اساس اعلام اين سازمان، براي رسيدن به نتايج قطعي، تحقيقات بيشتري لازم است.
اين مطالعه ۱۰ساله به روي ۱۳هزار نفر، مورد انتقاد قرار گرفته است زيرا ۲۵درصد بودجه آن را شركتهاي تلفن همراه تامين كرده اند.
اليزابت كارديس نويسنده اصلي تحقيق به خبرگزاري فرانسه گفت: اين مطالعه نشاندهنده افزايش خطر نيست، اما نميتوانيم نتيجهگيري كنيم كه هيچ خطري وجود ندارد زيرا يافتههاي كافي داير بر احتمال وجود چنين خطري هست.
در اين مطالعه هم كاربران سالم تلفنهاي همراه و هم آنهايي كه به دو نوع سرطان مغزي - تومورهاي گليوما و مينينگيوما - مبتلا بودند تحت نظر قرار گرفتند.
بيشترين استفادهكنندگان از اين تلفنها با خطر بيشتري در زمينه ابتلا به هر دو نوع سرطان روبرو بودند اما محققان گفتند كه تعصبات و خطاها در مطالعه مانع رسيدن به يك رابطه علت و معلولي شد.
بعضي از دادهها همچنين حاكيست كه در مجموع، استفادهكنندگان از تلفن همراه كمتر از كساني كه اصلا از اين تلفنها استفاده نميكنند با خطر ابتلا به سرطان مغز روبرو هستند.
اما محققان گفتند كه مشكلات موجود در شيوه انجام مطالعه به اين معني است كه نتايج غيرقابل اعتماد است.
مدير سازمان بينالمللي تحقيقات سرطان وابسته به سازمان بهداشت جهاني كه اين مطالعه را هماهنگ كرد، گفت تغيير الگوهاي استفاده از تلفن همراه و تشعشع كمتر امواج از تلفنها از زمان آغاز اين مطالعه در سال ۲۰۰۰بدان معني است كه تحقيقات بيشتري درباره اين تلفنها و سرطان مغز لازم است.
بعضي از متخصصان پزشكي به سرعت مدعي ناقص بودن مطالعه شده اند، زيرا در آن به جاي نظارت بر داوطلبان، از آنها خواسته شد به ياد آورند كه در ده سال گذشته دقيقا چقدر و از كدام گوش براي حرف زدن با تلفن استفاده كرده اند. و سوالاتي درباره نفوذ اين صنعت در مطالعه مطرح شده است، زيرا شركت هاي تلفن همراه تقريبا يك چهارم هزينه آن را تامين كردند.
يك مطالعه بزرگتر در مورد آثار استفاده از اين تلفنها بر سلامتي با شركت ۲۵۰هزار نفر طي ۲۰تا ۳۰سال، ماه گذشته در انگليس شروع شد.
منبع:"پايگاه خبری آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ايستنا)"
